Kraankeuring

Veilig hijsen en heffen begint bij beproefd hijsmaterieel

Verplichte jaarlijkse kraankeuring

Uit oogpunt van veiligheid stelt de Nederlandse wet een jaarlijkse kraankeuring verplicht. Swart helpt u aan die verplichting te voldoen. We houden keuringsdata bij en benaderen u jaarlijks ruim voordat een volgende keuring moet plaatsvinden. Samen kiezen we een datum die u het beste schikt. U kunt er dan in uw productieplanning rekening mee houden.

 

De keuring

Op de afgesproken dag en tijd doet de keurmeester zijn werk. Daar is hij uitgebreid voor opgeleid en gecertificeerd. Zo’n persoonsgebonden certificaat waarborgt in de eerste plaats de onafhankelijkheid van de keurmeester. Maar het laat ook zien dat hij een gedegen kennis van zaken heeft én handelt volgens de door alle partijen erkende werkvoorschriften van EKH (de vereniging van Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen). Tijdens de keuring wordt daardoor geen detail overgeslagen.

 

Kraankeuring
Kraankeuring

Bespreken en oplossen

Na zijn werk bespreekt de keurmeester met u wat hij heeft geconstateerd. Zijn bevindingen leggen we vast in ‘Mijn Swart’, ons interactieve beheersysteem voor onderhoud, keuring en certificering van kranen en hijsgereedschappen.

In geval van risicoklasse 2 t/m 4 lossen we het geconstateerde probleem – indien mogelijk en na overleg met u – direct op. Gaat het om een ingrijpender reparatie, dan doen we dat in een later stadium, maar natuurlijk bínnen de gestelde termijn. In dat laatste geval brengen we vooraf een gedetailleerde offerte uit. 

Beproeving en vrijgave

Bij goedkeuring (direct of na reparatie van gebrek of gebreken) vindt tot slot een functionele beproeving van de kraan plaats. Datzelfde geldt als we gebreken aantreffen die geen directe gevolgen hebben voor de veiligheid. In dat laatste geval wordt de kraan echter pas definitief goedgekeurd en vrijgegeven zodra de gebreken hersteld zijn. 

Beproeving van de kraan geschiedt tot 10% boven de aangegeven en oorspronkelijke fabriekscapaciteit. De keurmeester checkt daarbij alle voorkomende rembewegingen en de algemene staat van de kraan. Voor de beproeving zet hij testgewichten in. Die kunt u zelf in huis hebben of per keer via Swart inhuren.

Nadat de keurmeester de kraan heeft vrijgegeven, vindt u het kraankeuringsrapport in ‘Mijn Swart’. U heeft dan tot de volgende keuring het bewijs dat u er alles aan gedaan heeft uw kraan veilig te houden.

Welke risicoklassen bestaan er?

 

Risicoklasse 1

Advies om gebreken op korte termijn te (laten) herstellen

 

Risicoklasse 3

Herstel moet binnen 1 maand plaatsvinden

 

Risicoklasse 2

Herstel moet binnen 3 maanden plaatsvinden

 

Risicoklasse 4

Gevaarlijke situatie; Kraan mag niet meer in gebruik genomen worden

De voordelen bij Swart

 • Kraankeuring

  Periodieke keuring van kranen

  Door middel van periodieke keuringen beperkt u uw uitval tot het minimum

 • Kraankeuring

  Voldoen aan de wettelijke verplichtingen

  Al onze keuringen worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het EKH

 • Kraankeuring

  Keuringen uitgevoerd op locatie

  Onze specialisten komen bij u langs op het moment dat het u uitkomt

 • Kraankeuring

  Behoud van uw installatie

  U kunt langer gebruik blijven maken van uw hijsmaterieel

Meer weten?

Afspraak maken
Enkele van onze klanten
logo_akzonobel-1-1-1-1.jpg
mittal-logo-1576752829.png
heineken-logo-1576752830.png
hyster-yale-logo-1576752830.png
Onze certificaten
veilig-hijsen-2019-22x-1576755898.png
logo_sbb2x-1576755896.png
vca1 (1).png
9001.png
Ontvang onze nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen!

Keuring aanvragen
Contactformulier