Hijsplan: óók meer veiligheid bij vaste kranen en repeterende hijsbewegingen

Paul Houdijk 28 september 2020Leestijd: 2 minuten

In de wereld van mobiele kranen is het al sinds jaar en dag verplicht: wie iets gaat hijsen, maakt omwille van de veiligheid eerst een hijsplan. Op basis daarvan geeft de opdrachtgever een vergunning af voor de geplande werkzaamheden. Zo’n plan vertelt niet alleen op welke wijze en met welke middelen gehesen gaat worden, maar brengt ook alle veiligheidsrisico’s in kaart.

Steeds vaker is inmiddels ook vraag naar hijsplannen voor vaste kraanopstellingen. Doel ook hier: nóg meer veiligheid. Zeker in geval van eenmalige klussen kan het namelijk geen kwaad om tevoren na te denken over de manier waarop het werk plaatsvindt en over de aanwezige risico’s…

Handige instructietool

Dat laatste is – hoe vreemd het misschien ook klinkt – óók het geval bij repeterende hijsbewegingen. Door één keer de risico’s te inventariseren en vast te leggen hoe je te werk gaat, schiet het veiligheidsniveau verder omhoog. Al was het alleen maar omdat zo’n hijsplan tevens een nuttige instructietool is. Met behulp daarvan zorg je ervoor dat álle medewerkers die aan de kraan staan – ook bij vervanging dus of in geval nieuwe indiensttredingen – het werk op dezelfde en meest veilige manier doen.

hijsplan-1.73c6d9e2e8ee.jpg
Voorschriften voor zicht en communicatie:
1. Houd gedurende de hijswerkzaamheden oogcontact met collega. 
2. Houd gedurende de hijswerkzaamheden zicht op de te verplaatsen last. 
3. Blijf tijdens de hijswerkzaamheden communiceren met collega.
hijsplan-2.41169ed16f88.jpg
Hijsvoorschriften in beeld:
1. Houd gedurende de hijswerkzaamheden oogcontact met collega.
2. Houd gedurende de hijswerkzaamheden zicht op de verplaatsen last.
3. Niet onder de last gaan staan.
4. Houd voldoende afstand tot de last; zorg dat je niet beklemd raakt tussen vaste delen of de muur en de te verplaatsen last.

Hard bewijs

Hijsen blijft mensenwerk. Er kan onverhoopt altijd iets mis gaan. Maar in zo’n geval weet je dan dat jij er – mede dankzij zo’n hijsplan – het maximale aan hebt gedaan om alle risico’s te elimineren. Goed voor je gemoedsrust, maar zeker ook als hard bewijs van je inspanningen bij eventuele discussies met de Arbeidsinspectie of met verzekeraars. Een plezierige gedachte dus.

hijsplan-3.484af304bada.jpg
Overzicht van de hijsbewegingen
hijsplan-4.c51a332c2d62.jpg
Voorgeschreven manier van aanslaan

Hijsplan nodig? Swart helpt!

Of het nu voor een eenmalige óf voor repeterende hijsbeweging(en) is, wij stellen graag een hijsplan voor u op. Wij beoordelen de bestaande werkmethodiek en inventariseren de risico’s. Én we adviseren over mogelijke aanpassingen die het werk veiliger en efficiënter maken. Daarbij kennen we de eisen die aan een degelijk hijsplan gesteld worden en weten precies welke onderdelen en aspecten aan de orde moeten komen. Bel ons gerust voor een geheel vrijblijvende offerte.

Open Keuring aanvragen
Open Contactformulier bottom bar